Thursday 8 January 2015

092 - Prema odgovornoj politici povratništva

092 - Prema odgovornoj politici povratništva

Marin Sopta
(Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagreb)

Autor će u izlaganju nastojati upozoriti na potrebu osmišljavanja odgovorne politike prema povratništvu hrvatskih iseljenika u domovinu. Umjesto da to bude jedan od nacionalnih interesa Republike Hrvatske, svjedoci smo da se od osamostaljenja naše domovine iseljenička tematika, nažalost, svodi na politička prepucavanja da bi se osvojili jeftini politički bodovi.

U nacionalnoj euforiji koja je zahvatila hrvatski nacionalni korpus 1990-ih i u domovini i u iseljeništvu bila je prisutna veoma popularna ideja o masovnom povratku hrvatskih iseljenika.

Međutim, rat te životne prilike i izazovi povratka u domovinu s kojima su se hrvatski iseljenici preko noći suočili bili su velika prepreka za koju nisu našli rješenje. Kako napustiti posao, radno mjesto na kojem su proveli zadnjih 20 godina, djeca i unučad – sve su to bili objektivni razlozi koji su sprečavali povratak.

Pokazalo se da za povratak nisu dovoljni dobra volja i emocionalni naboj. Ideja masovnoga povratka pokazala se samo kao mit, koji su prije Hrvatske iskusile i neke druge države koje imaju veliku dijasporu. Također trebamo biti otvoreni I iskreni prema sebi samima te priznati da ni jedna hrvatska vlada od 1990-ih pa sve do danas nije ozbiljno i sistematski radila na izgradnji državne strategije koja bi omogućila masovni i kvalitetni povratak hrvatskih iseljenika u domovinu.

Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.


No comments: