Thursday, 8 January 2015

091 - Crkva i Iseljenici prema Papinskim porukama za Iseljenički Dan

091 - Crkva i Iseljenici prema Papinskim porukama za Iseljenički Dan

Aldo Sinković
(dopisnik iz Vatikana za katoličke medije u Hrvatskoj, Rim)

Iz stotine papinskih poruka za obilježavanje isto toliko svjetskih dana iseljenika i prognanika proizlazi u prvom redu skrb i zabrinutost Crkve za migrante, koji su zbog ovih ili onih razloga bili prisiljeni napustiti domovinu, potražiti smještaj i posao te uspostaviti vlastiti život u novim sredinama.

Glavna je tema svih poruka ljudska osoba. Slijedi potreba mira, jer bez toga nema stabilnosti ni životnih uvjeta za preživljavanje na pojedinim područjima. U razmatranje su uzeti i problemi postupne integracije. U porukama se od početka ističe da Crkva ne poznaje granice te treba ići ususret svim migrantima bez obzira na njihovu dob, stalež, kulturnu ili profesionalnu formaciju i čak vjeroispovijest. Svima treba pomoći da bi očuvali svoju vjeru.

Crkva je posvetila posebnu pozornost iseljeničkim obiteljima, ženama, mladima i djeci. Nije međutim propustila ni brigu za starije osobe i sve koji su “u pokretu”, od turista i Roma do moreplovaca.

Početkom prošloga stoljeća pape su najprije slijedili iseljenike koji su sa Staroga kontinenta odlazili u Sjevernu i Južnu Ameriku. Uslijedilo je preseljavanje iz južnih predjela Europe u bogatije europske zemlje, kojima je trebala radna snaga, a u posljednje je vrijeme migracija zahvatila cijeli svijet s posve novom problematikom, za koju Bergoglio smatra da je plod globalizacije.

Na desetke tisuća, posebno mladih, nastoji se legalnim i nelegalnim putovima, zbog političkih i gospodarskih razloga, dočepati razvijenih zemalja, koje, nažalost, ne pokazuju razumijevanje za njih, ali papa Bergoglio ipak se nada da će čovječanstvo upravo uz pomoć migranata uspjeti stvoriti novi, pravedniji, solidarniji i bolji svijet.

Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.


No comments: