Wednesday, 6 February 2013

Udruga „Gradimo Pelješki most“
U Zagrebu predstavljena Udruga „Gradimo Pelješki most“

U četvrtak, 31. siječnja 2013. u Zagrebu, Opatička ulica br. 10, u prelijepoj Zlatnoj dvorani ispod freske Celestina Medovića: “Dolazak Hrvata na more“, javnosti je predstavljena Udruga „Gradimo Pelješki most“. Tom su prigodom novinarima i uzvanicima članovi Udruge predstavili ovaj veliki projekt, koji bi povezao domovinsku i iseljenu Hrvatsku, jer želja je da se u projekt uđe zajedno za dobrobit nam domovine Hrvatske. Stoga je u projekt uključena i najveća krovna udruga Hrvata u svijetu, Hrvatski svjetski kongres (HSK), što je na predstavljanju istaknula predsjednica Udruge Branka Šeparović. Među uvaženim gostima i uzvanicima svečanog predstavljanja, bilježimo nazočnost dr. Slavena Letice, Antuna Vrdoljaka, ratnog gradonačelnika Dubrovnika, Pere Poljanića, fra. Joze Zovka, koji je tom prigodom blagoslovio budući most i sve nazočne, vlč. Zlatka Korena, župnika nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, Ante Belje i dr.

-Mi, članovi-osnivači Udruge "Gradimo Pelješki most" vjerujemo da su ova teška olovna vremena, crne misli i depresivni ljudi, samo ružan privid. Sunce uvijek ispočetka rađa novi dan, a ljudi u njegovoj svjetlosti i toplini imaju sve šanse svijeta i svoju punu sudbinu.
Odlučili smo okupiti narod kako bi prikupili novac za gradnju Mosta: Poveznice naše državne granice, važne prometnice, ali i novog optimizma i zajedništva hrvatskog naroda. Mi ćemo vam reći što smo isplanirali, a vi ćete pitati sve što vas zanima. Jedan centimetar mosta košta tisuću eura, jasno, može i manje i više, ovisno o procjenama i mogućnosti svakog čovjeka. Važno je da Most sagradimo sami, bez lobija, zamki i prevaranata. Most će biti sagrađena poezija u prostoru a mi ćemo vas podsjetiti na našeg Ivu Andrića koji je opjevao Most:

"… mostovi su važniji od kuća…
… podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kojem se križa najveći broj ljudskih potreba
    trajniji od drugih građevina i ne služe ničemu što je tajno ili zlo…", naglasila je prigodom predstavljanja Udruge, njezina predsjednica Branka Šeparović. Tom je prigodom naglasila kako su članovi inicijativnog odbora, kao primjer drugima uplatili centimetar (1000 eura) za izgradnju mosta, a također je to učinila i braniteljska udruga „Zavjet“,koja okuplja branitelje iz Hrvatske, BiH i dijaspore, Rozalija Bartolić, predsjednica iz udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te najavljena veća uplata popularnog Zvonimira Bobana.

-'Imamo apsolutno pozitivan projekt u kojem možemo sebi i našem narodu dokazati da se s malim djelima, ali s velikim planom može činiti velika djela', kazao je potpredsjednik Udruge za Pelješki most Dragutin Plahutar.
U kraćem prigodnom  umjetničkom program Matoševe i Andrićeve stihove izrekao je priznati hrvatski glumac Zlatko Vitez, dok je autorsku pjesmu o Pelješkom mostu uz klavirsku pratnju svoga sina, otpjevao 100% ratni vojni invalid Mario Filippi .

Željka Lešić

No comments: