Friday 11 December 2009

Pitanja izvandomovinskih Hrvata predsjednickim kandidatima


HRVATSKI SVJETSKI KONGRES
CROATIAN WORLD CONGRESS
Izvrsni odbor, Josip A. Sovulj, predsjednik
P.O. Box 9046 Grand Station
Long Island City, N.Y. 11103
212-674-6346; jsovulj@gmail.com

Hrvatskim predsjednickim kandidatima,
Domovinskoj i izvandomovinskoj hrvatskoj javnosti.

Gospoda:
Milan Bandic, Andrija Hebrang, Ivo Josipovic, Josip Jurcevic, Damir Kajin, Boris Miksic, Dragan Primorac, Vesna Pusic, Vesna Skare-Ozbolt, Miroslav Tudjman, Nadan Vidosevic, Slavko Vuksic.

Pitanja izvandomovinskih Hrvata

Stovana gospodo:
          Povodom ucestalih pitanja clanova Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) i ostalih Hrvata diljem svijeta, koja se poglavito odnose na problematiku koju niste prestavili u Vasem predsjednickom izbornom programu, a vezana su za odnos domovinske i izvandomovinske Hrvatske, slobodni smo u ime izvandomovinskih Hrvata iz cijelog svijeta uputiti vam slijedeca temeljna pitanja, da bih znali sto ispravnije donijeti odluku kome od Vas ukazati nase, koliko pojedinacno, toliko i sire izvandomovinsko povjerenje:

Poradi udaljenost birackih mijesta od mijesta boravka (u ponekim slucajevima vise tisuca kilometara) veliki dio hrvatskih drzavljana s pravom glasa nisu u mogucnosti glasovati. U vise navrata i s vise strana trazeno je od nadleznih tijela u Hrvatskoj donosenje zakona o dopisnom glasovanju, a sto do ovih Izbora nije ucinjeno.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li naci potrebnim podrzati prijedlog za donosenju zakona o dopisnom glasovanju?

Ustaljeno je misljenje o velikom propustu RH sto nije od samog pocetka pretvorbe i privatizacije  donesen program po kojem bih se omogucilo, bez birokratskih i drugih prepreka i nepogodnosti, ulaganje u hrvatsku privredu od strane hrvatskih gospodarstvenika i Hrvata opcenito iz svijeta. Kao jedan od svojih buducih programa, HSK predlozio je Vladi RH odrzavanje redovnih godisnjih gospodarskih konvencija, na drzavnoj i zupanijskim razinama, o mogucnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li podrzati prijedlog HSK o odrzavanju redovnih godisnjih konvencija o mogucnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj  i u tom cilju, autoritetom predsjednika ili predsjednice RH, poticati po tom pitanju  za organizacijsku suradnju Hrvatsku gospodarsku komoru, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo regionalnog razvitka i ostale gospodarske ustanove i cimbenike na drzavnoj  i zupanijskim razinama?

Po uzoru na slicne programe koje imaju drugi narodi s vecim iseljenistvom, preko kojih iz godine u godinu organiziraju dolazak na desetke tisuca mladih potomaka svoga naroda u zemlju svojih predaka, HSK uz pokroviteljstvo Vlade RH i drugih ustanova, uspjesno je oraganizirao 2006. godine prve Hrvatske svjetske Igre (Crolimpijadu) na podrucju Zadarske zupanije, s preko 750 sudionika mladih Hrvata i hrvatskih potomaka iz tridesetak zemalja svijeta. U pripremi je slijedeca Crolimpijada koja ce se odrzati tijekom srpnja 2010. godine, s tisucu i vise sudionika.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li javno podrzati nastojanja HSK o odrzavanjima Crolimpijade, iz godine u godinu, kao jednog od najvaznijih programa povezivanja mladih narastaja Hrvata i hrvatskih potomaka s Hrvatskom, te se zauzesti da  Crolimpijada postane drzavni program u organizaciji HSK i kao takva financirana ili financijski potpomognuta iz drzavnog proracuna?

Hocete li se odazvati na poziv za prisustovanje na svecanom otvaranju slijedece Crolimpijade  i tim cinom javno podrzati ovaj izuzetno vazan program povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske?

Povjesna je nuzda utemeljiti Studijski centar za istrazivanje hrvatskoga izvandomovinstva, koji ce se pored ostalog baviti programom za povratak i ulaganje u Hrvatsku, popisom Hrvata i njihovih potomaka izvan Hrvatske, ulogom izvadomovinstva u obrani i medjunarodnom priznanju Hrvatske, te drugim od vaznosti za Hrvatsku djelatnostima.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li i kojim putem podrzati incijativu utemeljenja Studijskog centra za istrazivanje hrvatskoga izvandomovinstva.

Nepostojanje non-stop zracne veze izmedju Hrvatske i Sjevernoamerickoga kontinenta prestavlja goleme poteskoce u putovanjima u Hrvatsku. Strucna istrazivanja, prestavljena Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture od strane HSK, pokazuju gospodarsku isplatljivost te veze, te mnoge druge od nacionalnog interesa koristi.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, drzite li potrebnim ispitati receno strucno istrazivanje i potaknuti, ako nadjete opravdanim, postupak uspostavljanja non-stop zracne veze izmedju Hrvatske i Sjevernoamerickoga kontinenta.

Ohrabljuje nedavna najava Vlade RH o donosenju  drzavne Strategije o Hrvatima izvan RH. U tu svrhu odrzana je Tematska saborska sjednica u prisustvu predsjednice Vlade RH, predsjednika Sabora RH i drugih visokih duznosnika, kao i prestavnika crkve i Hrvata iz BiH, te prestavnika HSK  i drugih iseljenickih udruga. Pored ostalih zakljucaka donesen je zakljucak “da se utemelji Ured Vlade za Hrvate izvan RH kao operativno tijelo i Savjet Vlade kojeg ce ciniti prestavnici Hrvata izvan RH”.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li podrzati donosenje drzavne Strategije o Hrvatima izvan RH i utemeljenje recenog ureda kao sastavnog dijela Strategije.

U zakonu o zaposljavanj stranaca proglasenim 31. ozujka 1992. godine, Hrvati sa stranim drzavljanstvom ili bez drzavljanstva nisu se smatrali strancima u smislu odredbe toga zakona, koji je bio u skladu sa zakonima EU-e, po kojima se razlikuje i uskladjuje pripadnost maticnog naroda u odnosu na strance. Tom zakonskom odredbom olaksao se je povratak iseljenika, osiguralo se je pripadnicima hrvatskoga naroda bez drzavljanstva zaposljavanje bez trazenja radnih dozvola, te osigurale  druge pogodnosti, ukljucujuci i olaksano dobivanje hrvatskog drzavljanstva.

Ova zakonska odredba vazila je do preuzimanja vlasti od strane Racanove koalicije, a tada je doslo do nepovoljnih promjena po kojima su Hrvati bez drzavljanstva pretvoreni u strance i prinudjeni prolaziti dugotrajnu proceduru rjesavanja statusa drzavljanstva. Dopisom od 30. prosinca 2008. godine, HSK uputio je Ministarstvu unutarnjih poslova RH molbu za usvajanje amandmana Konacnog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o strancima predlozenog o strane Saborskog odbora za Hrvate izvan RH, po kojemu se Hrvati bez drzavljanstva nece u buduce smatrati strancima.

Pitanje: Kako gore predlozeni amandman nije usvojen od strane Vlade RH, te zbog toga snose posljedice Hrvati u prekomorskim zemljama u postupku potrazivanja drzavljanstva, jer obitavaju u sredinama udaljenim od hrvatskih poslanstava ili tamo gdje ih nema; Hrvati iz europskih zemalja koji su bili prinudjeni zatraziti otpust iz hrvatskog drzavljanstva za stalan boravak, zaposljavanje i druge potrebe; potomci hrvatskih iseljenika kojima postojece okolnosti otezavaju stjecanje hrvatskog drzavljanstva; Hrvati iz BiH bez hrvatskog drzavljanstva koji su zivotno vezani za Hrvatsku, hocete li kao buduci predsjednik ili predsjednica RH istraziti (ne)valjanost i posljedice postojeceg zakona po kojemu se Hrvati bez drzavljanstva smatraju strancima, te se zauzesti  za nuznu izmjenu tog zakona.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, zelite li se prigodno sastati s prestavnicima  HSK u ulozi krovne hrvatske medjunarodne organizacije, koji ce Vas upoznati o  HSK donesenim programima i sirim djelatnostima vezano za odnose Hrvatske i hrvatskog izvandomovinstva.

Vase odgovore prosljedjivati cemo na znanje i ravnanje iseljenickoj i domovinskoj javnosti elektronickim i drugim dostupnim putevima.

Svima Vama zelimo svekoliki uspjeh u Vasem buducem drustvenom djelovanju za dobrobit cjeloukupnog hrvatskog nacionalnog korpusa, a najboljem medju Vama spremnog na nesebicno sluzenje Hrvatskoj, zelimo pobjedu u izboru za predsjednika Hrvatske.

New York, 10. prosinca, 2009. godine


U ime Izvrsnog odbora Hrvatskog svjetskog kongresa,

Josip Ante Sovulj, predsjednik
- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: