Friday, 4 September 2009

Sastanak posvećen Strategiji Vlade RH prema Hrvatima izvan RH

4.09.2009.

Sastanak posvećen Strategiji Vlade RH prema Hrvatima izvan RH

U zadarskom hotelu Kolovare, 26. kolovoza, Hrvatski svjetski kongres organizirao je radni sastanak s predstavnicima Sabora Republike Hrvatske na temu "Strategija Vlade RH prema Hrvatima izvan RH", s naglaskom na buduću ulogu HSK u okvirima ove strategije. Sudionici sastanka bili su dr. Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Sabora RH, dr. Ivan Bagarić, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, Josip Ante Sovulj, predsjednik HSK, Franjo Pavić, glavni tajnik HSK, Jure Strika, tajnik HSK, dr. prof. Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik HSK, dr. Ivan Galešić, II. dopredsjednik HSK Njemačke, Desa Dujela, predsjednica HSK Italije, Josip Hrgetić, predsjednik HSK Venezuele i Ninoslav Mogorović, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva „Krasna zemljo” iz Pule.
Predsjednik Sovulj ponovio je već poznati prijedlog i stajalište HSK da se sadašnji i budući programi Kongresa uklope u širu sliku strategije kao redovni projekti za povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.
Gosti iz Sabora istaknuli su važnost donošenja Strategije čime bi konačno sva
nastojanja dobila legitimitet i zakonske okvire. Iz zakona proizlaze izravne
obveze države. Dr. Munivrana posebno je istaknuo da svi napori uloženi u projekte i inicijative neće uroditi većim plodom ako ne postoji zakonski okvir i odgovornost. Jednom kada je to postignuto, bit će stvoreni preduvjeti za kvalitetnu suradnju i moći će se očekivati dobri rezultati.
Dr. Bagarić je mišljenja da će se unatoč kriznim vremenima pronaći način kako
Strategiju integrirati u postojeće strukture MVPEI-a. Jamac njegovom uvjerenju
je potpora predsjednice Vlade RH i predsjednika Sabora RH koji su sudjelovali na nedavnoj sjednici Odbora za Hrvate izvan RH, na kojoj je najavljena Strategija. Gosti iz Sabora složili su se da bi HSK trebao imati značajnu ulogu u novoj strategiji upravo preko svojih projekata. Ponovljena je jedna misao s kojom su se svi sudionici složili - ako HSK ne bude dio ove priče ili ako država ne prepozna mogućnosti koje se kroz HSK pružaju, onda čemu uopće postojanje ovakve organizacije? Istaknuto je da sve države svijeta podupiru projekte od nacionalne važnosti kroz slične udruge kao što je HSK. Glavni zaključak sastanka ujedno je i podrška započetom poslu i suradnji u izradi Strategije Vlade RH prema Hrvatima izvan RH.

Dr. Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Sabora RH, te članovi HSK-a dr. Ivan Galešić, II. dopredsjednik HSK Njemačka i Josip Hrgetić, predsjednik HSK Venezuela
Dr. Ivan Bagarić, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH
Desa Dujela, predsjednica HSK-a Italija, dr. Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik HSK i Ninoslav Mogorović, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva „Krasna Zemljo”
Sudionici sastanka: Franjo Pavić, Jure Strika, Desa Dujela, Šimun Šito Ćorić, Josip Ante Sovulj (lijevo), Ivan Bagarić, Mišo Munivrana, Ivan Galešić i Josip Hrgetić (desno) na radnom ručku nakon sastanka HSK

No comments: