Monday 6 April 2009

Sastanak HSK-a u Dubrovniku

03.04.2009.

Sastanak Hrvatskog svjetskog kongresa u Dubrovniku
Tekst: Jure Strika
http://www.matis.hr/

Hrvatski svjetski kongres (HSK) održao je od 24. do 27. ožujka svoj redoviti sastanak Središnjeg odbora u Dubrovniku. Ovo je prvi put da je krovna hrvatska iseljenička udruga, na poziv dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića održala sastanak u Dubrovniku.

Na svečanom otvaranju sudionike su pozdravili županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić, član poglavarstva grada Dubrovnika Đuro Market, voditeljica podružnice HMI Dubrovnik Maja Mozara i biskup dubrovački mons. Želimir Puljić.

Program je bio zaista bogat. Iz radnog dijela sastanka izdvajamo usvajanje programa i strategije rada HSK za buduće razdoblje. Rad HSK biti će zasnovan na redovitim projektima koji će se održati u suradnji s ustanovama u Republici Hrvatskoj. Od aktualnih projekata svakako su na prvom mjestu Hrvatske svjetske igre (HSI) gdje HSK ima ulogu organizatora i s pravom opet očekuje pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske. Novi projekt je suradnja sa Hrvatskom biskupskom konferencijom za Susret hrvatske katoličke mladeži 2010. godine, za koji HSK preuzima ulogu animatora i posrednika u Izvandomovinstvu.

Ostali bitni projekti i djelatnosti HSK su: održavanje godišnjih gospodarskih konvencija, utemeljenje studijskog centra za istraživanje Izvandomovinstva, prikupljanje podataka o udjelu Izvandomovinstva u Domovinskom ratu, projekt virtualnog mentorstva, djelatnosti u Ujedinjenim narodima, utemeljenje Saveza hrvatskih studenata svijeta i izdavačka djelatnost. HSK će se također zauzimati za mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate izvan RH, izmjenu postojećeg zakona u kojem se Hrvati bez državljanstva smatraju strancima te uspostavljanu izravnih zrakoplovnih veza između Hrvatske i Sjeverne Amerike (Australije). Uz sve navedeno jedna od glavnih zadaća HSK je posredovanje u mnogim pitanjima koji su u interesu RH i Hrvata diljem svijeta.

Kao sastavni dio ovog sastanka, i na poziv Hrvatskog građanskog društva (HGD) iz Kotora, sudionici Središnjeg odbora posjetili su grad Kotor i druga mjesta Boke kotorske. Ovim posjetom HSK je službeno primio HGD u članstvo HSK. Osim predstavnika HGD-a, sudionike sastanka dočekali su predstavnici hrvatskoga Konzulata u Kotoru i mons. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Održana je i radna večera sa političarima vodećih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini (HDZ BIH, HDZ 1990, HSP). Gosti su izlagali o trenutnom političkom i društvenom stanju i pozvali HSK na suradnju, osobito u lobiranju. Dogovoreni su konkretni koraci koji bi stranim političarima mogli pomoći pri boljem razumijevanju položaja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Želimir Kužatko, počasni član PBV-a i HŽD-a (Počasni bleiburški vod i Hrvatsko žrtvoslovno društvo) izvijestio je sudionike sastanka o pojedinostima o najnovijim otkrićima masovnih grobova u Sloveniji (Huda jama, Barbarin rov). Iste večeri prof. dr. Hrvoje Kačić govorio je o stradanjima nedužnih civila na otoku Daksi u II. svjetskom ratu.

Zadnjega dana upriličen je okrugli stol sa predstavnicima državnih ustanova Republike Hrvatske. Sudjelovali su predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora dr. Mišo Munivrana i načelnik Samostalne službe za Hrvate izvan RH pri MVPEI Petar Barišić.

Glavni zaključak ovog susreta je da bi sve uprave i službe koje se bave izvandomovinstvom trebale biti stavljene pod okrilje jednog vijeća koje bi koordiniralo i nadziralo njihovo djelovanje. Ovakav potez bi povećao efikasnost rada i osigurao bi potrebno umrežavanje.

Kao i svake godine, dodijeljena su priznanja HSK za poseban doprinos u povezivanju domovine i hrvatskog izvandomovinstva. Priznanja su primili dr. Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora, profesor Mario Viscovich - dugogodišnji predstavnik HSK u UN-u, obitelj Ivana Curmana iz HSK Kanade te gospođa Dragica Jelić.

Spomenimo još da je u Dubrovniku prof. dr. Šimun Ćorić predstavio svoju novu knjigu "Žuta neman zavist" u nazočnosti brojnih prosvjetnih djelatnika i uzvanika.







- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: