Thursday 29 October 2020

Svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja

 Svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je izjavio za Informativnu katoličku agenciju Iku da će se svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja održati u petak 30. listopada 2020. „Mislili smo napraviti jednu pravu feštu za pamćenje u Vukovaru, ali zbog ove epidemija koja vlada prisiljeni smo na ovu minimalističku verziju oslanjajući se na modernu tehnologiju i online prijenos putem interneta i televizije. Ima puno izazova, ali neće nas spriječiti da svečano otvorenje napravimo na jednoj velikoj razini”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik. Naglasio je kako je prijenos svečanog otvorenja u produkciji Grada Vukovara, a moći će se pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr  ) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr) kao i putem društvenih mreža.

„Vukovarski vodotoranj je sam po sebi jedna točka velike simbolike i donosi u Vukovaru jedan pozitivan iskorak koji će Vukovar sigurno znati iskoristiti. Mislim da će sam naš grad Vukovar i naši sugrađani imati pozitivne koristi od ove priče i samim time to je iskorak u pravom smjeru koji će nam svima skupa donijeti dobro”, istaknuo je Penava.

„Vukovarski toranj će svjedočiti priču o zajedništvu, zajedništvu hrvatskih branitelja u Vukovaru i u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata, pričat će tu priču zajedništva. U ovom velikom kaosu ovo je jedna lijepa priča, jedno svjetlo koji svijetli iz Vukovara. Sretan sam što sam bio dio ove priče, a posebno sam zahvalan svima onima koji su pomogli da se ova priča ostvari”, zaključio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Obnova vukovarskog Vodotornja završena je krajem ovog listopada 2020. U obnovi su, uz hrvatske građane i Vladu RH, sudjelovali brojni iseljenici i iseljeničke udruge iz cijeloga svijeta od Sjeverne i Južne Amerike, preko juga Afrike do Australije i Novoga Zelanda kao i našeg europskoga susjedstva.

Cjelokupna obnova vrijedna je oko 46 milijuna kuna, a misija ovoga muzejsko-urbanističkoga pothvata je u afirmaciji vrijednosti izborenih tijekom Domovinskog rata i njegovih simbola – nade, slobode i mira. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio je svim donatorima čija su imena ispisana na donatorskoj ploči.

 

Vukovarskim Vodotornjem upravljat će istoimena gradska tvrtka koja će imati 27 zaposlenih. Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvati oko prostora Vodotornja.

 



HMI

 

No comments: