Wednesday 3 June 2020

POZIV ZA DONACIJE – HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST


POZIV ZA DONACIJE – HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST

Trebamo Vašu pomoć!

Hrvatski institut za povijest neprofitni je Institut za povijesna istraživanja te se bavi poviješću u razdoblju od ranog srednjeg vijeka do najnovije povijesti. Prostorije Hrvatskog instituta za povijest nalaze se u Opatičkoj 10. Riječ je o jedinstvenoj zgradi, palači smještenoj na Gornjem gradu, bogate povijesti i vrijednosti, koju krase Zlatna dvorana, Pompejanska dvorana i Renesansna soba. Prostorije služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata klasične glazbe.

U potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., palača Hrvatskog instituta za povijest višestruko je oštećena. Radi se o zaštićenom kulturnom dobru RH (Palača bogoštovlja i nastave, Z-192).  Iako palača srećom nije statički ugrožena, svi i reprezentativni i radni prostori pretrpili su brojna oštećenja.
Cjelovita procjena štete i troškovnik obnove zgrade i umjetnina nažalost još nisu napravljeni iz objektivnih razloga, ali se na tome aktivno radi. Procjena troškova nužne sanacije krovišta i dijela radnog prostora kako bi Palača i djelatnici Instituta mogli "prezimiti" i sigurno dočekati vrijeme cjelovite obnove nažalost premašuje financijske mogućnosti Instituta. Okvrino procjenjeni troškovi nužne sanacije (zatvaranje krovišta i sanacija stropova 5 radnih soba) iznose 220 000 HRK.
Stoga molimo Vašu pomoć!

Pozivamo sve tvrtke i ustanove, prijatelje, štovatelje povijesti, povijesne znanosti i umjetnosti te sve koji nam žele pomoći da se uključe u našu akciju kako bi obnova zgrade mogla biti završena u što skorije vrijeme te kako bismo osigurali adekvatne i sigurne prostore za nastavak naše znanstveno-istraživačku djelatnosti, te sačuvali neprocijenjivu kulturnu baštinu hrvatskog slikarstva i arhitekture s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.

Ako želite pomoći u obnovi Hrvatskog instituta za povijest molimo Vas da se javite radnim danom:
na telefon: +385-1-48721
GSM: +385-99-5293821
ili
na mail: kjagic@isp.hr
radi dogovora i realizacije pomoći.

Jednako tako, dobrovoljni prilog za sanaciju i obnovu zgrade Hrvatskog instituta za povijest možete uplatiti i izravno na institutski račun kod Hrvatske poštanske banke koristeći sljedeće podatke:
IBAN: HR5123900011100012127
poziv na broj: HR 99
opis plaćanja: Donacija za obnovu
za uplate iz inozemstva: S.W.I.F.T.: HPBZHR2X

Ukoliko bi željeli primati daljnje obavijesti o procesu obnove i stanju Palače Vaše kontakt podatke za dostavu informacija možete poslati na sljedeću e-mail adresu: kjagic@isp.hr.
Više detalja potražite na našim web-stranicama:



No comments: