Wednesday, 13 April 2016

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj - Priopćenje - Šešelj

Priopćenje za medije
Berlin, 04.04.2016.

HSKNJ najoštrije osuđuje skandalozno oslobađanje Vojislava Šešelja
Hrvatski svjestki kongres u Njemačkoj (HSKNJ) najoštrije osuđuje skandaloznu oslobađajuću presudu kojom je međunarodni Haški sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), 31. ožujka 2016. oslobodio Vojislava Šešelja, samozvanog četničkog vojvodu krivnje, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima u Hrvatskoj i BiH, i to po svim točkama optužbe.
Ne samo svekolika Hrvatska već i svjetska javnost oštro su osudili ovu sramotnu presudu koja predstavlja presedan za međunarodno pravo.
Ona dovodi u pitanje vjerodostojnost, ugled ali i upitnost postojanja Haškog tribunala.
Vojislav Šešelj bio je ne samo glavni zagovornik već i akter pokušaja stvaranja Velike Srbije, stoga HSKNJ smatra da je ova presuda opasna jer se protivi elementarnim načelima međunarodnog prava o nepromjenivosti granica nasiljem, te se poigrava sa osjećajima žrtava. HSKNJ suosjeća sa žrtvama masovnih zločina koji su počinjeni u ime velikosrpske-četničke ideologije. Stoga je neprihvatljivo da konačnu istinu utvrđuje sud koji izjednačuje žrtvu i agresora te time rehabilitira četničku ideju o stvaranju Velike Srbije. Mnogim razočaranim žrtvama ostaje jedina nada u žalbeni postupak kojim bi se ova katastrofalna presuda mogla izmjeniti.
HSKNJ poziva stoga sve čimbenike u Republici Hrvatskoj kao i Bosni i Hercegovini da se ujedine u rasvjetljavanju povjesne istine. Hrvatski državni interesi moraju biti jasno definirani i u skladu s njima se mora osuditi svaki oblik rehabilitacije četništva.
Kontaktne informacije:
                                                                                              Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj
                                                                                              Joachimsthaler Straße 15
                                                                                              10719 Berlin
                                                                                              Tel.: + 49 30/ 138 802 -61

                                                                                              Fax: + 49 30/ 138 830 -18

No comments: