Poljički soparnik dobio certifikat o zaštićenom zemljopisnom podrijetlu soparnik
Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv, kao i njegovi sastojci, zaštićeni su
Soparnik, točnije poljički soparnik, drevna dalmatinska delicija i službeno je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je potkraj studenoga poljički soparnik na popis zaštićenih jela uz meso zagorskog purana i lički krumpir.
Za uvrštenje na popis Ministarstva najzaslužniji su članovi Društva Poljičana “Sveti Jure”, koji su u četiri godine potrošili oko pola milijuna kuna kako bi dobili službeni certifikat u zemljopisnom porijeklu.
Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv kao i njegovi sastojci, zaštićeni su. Konkretno, ako netko u Istri napravi identičnu vrstu jela, ne smije to zvati poljički soparnik. Isto tako, ako netko u Poljicima radi ovo jelo po drugačijoj recepturi, također nema pravo nazvati ga poljičkim soparnikom.
Svi zainteresirani proizvođači ovog nekoć sirotinjskog jela trebaju sada podnijeti zahtjev za prijam u registar ovlaštenih pekača soparnika jer će prodavači lažnog soparnika po hrvatskim tržnicama biti na udaru inspektora.
Izvornost poljičkoga soparnika, budući proizvođači dokazivat će dokumentacijom koja sadrži podatke o proizvođaču, popis dobavljača sirovina, datum pečenja soparnika i osobe koja ga je pekla te popis i količinu utrošenih sirovina.
D.Smoković / foto: Dreamstime
http://www.gastronomika.hr
Friday, 8 November 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment