Tuesday 8 September 2020

Jasna Bulat (Split 1930 - Buenos Aires 2007)

 Jasna Bulat (Split 1930 - Buenos Aires 2007) 

Jasna Bulat rodila se u Splitu godine 1930. u obitelji odvjetnika i zastupnika HSS-a dr. Ede Bulata i Danice rođene Jerković. Bila je praunuka dr. Gaje F. Bulata, borca HNP Dalmacije. U Splitu je završila gimnaziju "Vladimir Nazor", a nakon završetka Drugoga svjetskoga rata s majkom i sestrom Vjerom odlazi u Buenos Aires, gdje joj je već živio otac.

U mladosti se aktivno uključuje u hrvatsku zajednicu, a poslije i u Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca. U argentinskome glavnome gradu zaposlila se u elektropoduzeću SEGBA i dospjela do visokoga položaja. Uz rad je završila i Pravni fakultet i bavila se javnobilježničkim poslom. Od samoga proglašenja Republike Hrvatske radila je 9 godina obavljajući konzularne poslove u Veleposlanstvu u Buenos Airesu. Bila je prevoditeIjica i stalna suradnica i članica uredništva časopisa "Studia Croatica", te drugih časopisa, kao što su "Croacia Eterna" i "El Croata Errante".

Napisala je brojne članke i brošure o hrvatskoj povijesti, kulturi i prirodi. Organizirala je sudjelovanje hrvatskoga veleposlanstva na Međunarodnom sajmu knjiga (Feria Internacional del libro de Buenos Aires). Zajedno s pjesnikom Atiliom Roccom sudjelovala je u prepjevu brojnih pjesama hrvatskih autora koje su objavljene u zbirci "Atilio Rocca en homenaje". Tu je uvrštena i hrvatska himna koju je također prepjevala.

Prevela je na španjolski dramski tekst Mire Gavrana "Čehov je rekao Tolstoju zbogom", a djelomično je prevela i knjige " U ovom strašnom času" Ive Sanadera-Ante Stamaća, "Pisma iz Hrvatske 1990 i neke" Šimuna Šite Ćorića i Kravičin "Hamlet Recidivo". Aktivno se uključila u napore, zajedno s ostalim Hrvatima u Argentini, da ta južnoamerička država prizna neovisnost Hrvatske, i to neumorno pišući i kontaktirajući s novinarima i brojnim poznatim osobama. Njezina prisutnost i suradnja mogle su se i na nedavno održanoj izložbi Carmen Vrljičak u FIMI-u.

Pola stoljeća samoprijegornoga rada na širenju hrvatske kulture u Argentini ostat će velika baština tamošnjim potomcima Hrvata i domovini Hrvatskoj. Svoju plemenitu životnu misiju povezivanja svojih dviju domovina Jasna Bulat dovršila je 27. travnja u Buenos Airesu. (B. B. F.)

Matica svibani/may 2007.



No comments: