Sunday 14 August 2022

Uspješno protekla Matičina Ljetna škola hrvatskog folklora u Zadru

 Uspješno protekla Matičina Ljetna škola hrvatskog folklora u Zadru

 Sinoćnja svečana završna priredba ovoljetne sesije Škole hrvatskog folklora pokazala je svu raskoš programskih etnoloških i etnomuzikoloških sadržaja Jadranskoga područja, koje su odlično usvojili mladi polaznici s udaljenih prekooceanskih kontinenata kao i bližeg europskoga susjedstva, ocijenio je povjesničar i etnolog dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, čestitavši i seminaristima i stručnome timu ŠHF-a.

Desetodnevni program Jadranske zone započeo je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika  4. kolovoza i održavao se deset dana do 13. kolovoza 2022. u Hi Hostelu na Boriku.

Više od 60 seminaraca, sudionika Ljetne škole povezala je ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i folkloru i sudjelovali su u  tri grupe: ples, tambure i tradicijska glazbala  te učili pjesme i plesove jadranskog područja uz teorijska predavanja o razvoju etnokoreologije, narodnoj plesnoj kulturi, narodnim nošnjama i drugim temama potrebnim za vođenje ansambla.

Glavni cilj ovog stručno-znanstvenog programa je očuvanje autohtonosti i izvornosti u području glazbeno-scenske izvedbene umjetnosti, jer ples, pjesma i glazba su najprivlačniji i najčešće izvođeni dio hrvatske narodne umjetnosti, pogotovo kad je riječ o kulturno-umjetničkom djelovanju Hrvata izvan RH koji za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću najčešće odabiru neki od segmenata folklora. Glavni voditelj škole je Andrija Ivančan koji vodi i Ples, Tibor Bun, voditelj tamburaške sekcije te Vjekoslav Martinić koji vodi tradicijska glazbala.

Gost predavač je maestro Siniša Leopold a program predaju vrsni folklorni stručnjaci i renomirani istraživači i čuvari hrvatske narodne kulture: Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin,  prof. dr. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica.

Ovogodišnji seminarci dolaze skoro sa svih kontinenata: imamo predstavnike Sjeverne i Južne Amerike, polaznike iz Njemačke, Švedske, Austrije, Rumunjske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz raznih krajeva Lijepe Naše. Lucas Mihalić iz Malmoa, Švedska je na tradicijskim glazbalima i uči svirati tamburu samicu, a kaže da će naučiti svirati sve vrste tambura. Tako je i s plesom, puno je tu različitih koraka, stilova, i potrebno je i više puta dolaziti na školu da bi se baš sve gradivo svladalo, a predavači su nepresušno vrelo priča i informacija s terena, literature, dugogodišnjeg iskustva, istraživanja… Zdenka Korperich, voditeljica HKZ Croatia iz Hamburga zato i vrijedno sve bilježi i piše: „dovela sam dvije djevojke iz KUD-a da plešu u usvajaju korake i stil, a ja sve zapisujem što voditelj priča i naglašava, kako bismo što više naučili i prenijeli ostalim članovima našeg društva.“ Možda je polaznicima iz Argentine malo teže pratiti jer oni tek uče hrvatski jezik, ali ih to ne smeta: Federico Bano Albani, Karen Bauk i Paula  Espinosa Alvarez iz Argentine odmah su se uklopili i usprkos jezičnoj barijeri lako usvajaju plesne korake i sviranje glazbala, a grupa je skladna i pomažu jedni drugima, uskaču, usmjeravaju, došaptavaju, lijepo ih je sve za vidjeti kako zagrljeni u velikom krugu pjevaju Vidoslavu Baguru pjesmu za sretan rođendan.

 Naravno da zabave nije izostalo: „Plešemo, pjevamo i družimo se i već smo stekli nova prijateljstva s Hrvaticama i Hrvatima iz cijeloga svijeta. Veže nas ljubav prema narodnoj tradiciji. Svi mi želimo očuvati naše običaje pa i naš identitet, gdje god bili.“, Jelena Garić. Neki su se već povezali i dogovorili buduće susrete, turneje, druženja. Tako je Valentina Capek iz Njemačke postala pridružena članica hrvatskog KUD-a Klokotić iz Rumunjske i KUD-a Klas iz Podsuseda…puno je tu priča i jednostavno trebate doći i pridružiti se ovoj velikoj folklornoj „obitelji“.

Svi su zadovoljni voditeljima i predavačima koji su nesebično dijelili  znanje i ohrabrili polaznike da nastave prenositi dalje i tako budu dio lanca kako bise očuvala naša kulturna tradicija. I tako cijeli dan prođe u pjesmi, svirki i plesu, pa i u kratkim stankama i navečer nakon radnog školskog dana. Ima nešto posebno na Ljetnoj školi hrvatskog folklora – ljubav je to to prema tradiciji, ljubav koja ispunjava, pomaže polaznicima u rastu kroz kulturu i budi kreativnost i stvaralački duh. Upravo zato je uvijek veselo i zanimljivo na  #LJŠHF2022. A završili smo Sijelom uz prigodne riječi zamjenika ravnatelja HMI dr. sc. Ivana Tepeša,  gdje su svi polaznici prikazali djelić naučenog i kroz pjesme Lijepa se Mare udala, s Lastova….tamburaškog aranžmana Dalmatinski biseri sa solistom Filipom Martinićem…., Kaštelanskim plesovima-Izrasla ruža Rumena i brojnim drugim izvedbama oprostili se od Zadra i zakazali ponovni susret već na Zimskoj ili ponovo na Ljetnoj školi sljedeće godine.

 

Tekst i fotografije: Mr. sc. Snježana Jurišić

 







No comments: