Thursday 5 December 2019

Znanstvena suradnja s dijasporom


Znanstvena suradnja s dijasporom

Svečano predstavljanje programa Hrvatske zaklade za znanost koji provodi suradnju domovinske akademske zajednice s  hrvatskim znanstvenicima u dijaspori održat će se ponedjeljak  9. prosinca 2019. u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika s početkom u 12 sati

U velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u ponedjeljak 9. prosinca 2019. godine s početkom u 12 sati održat će se svečano predstavljanje programa Hrvatske zaklade za znanost čijim se programskim sadržajima omogućuje suradnja s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori. Program je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u okviru Specifičnoga cilja 10.ii.3. Bolje istraživačko okruženje za ljudske potencijale Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te sredstvima iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske.

Na svečanosti će se predstaviti aktivnosti Hrvatske zaklade za znanost vezane uz suradnju s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori, kao i rad i djelovanje Hrvatske matice iseljenika, te Association of Croatian American Professionals (ACAP) s kojima Hrvatska zaklada za znanost surađuje tijekom provedbe ovoga programa i planiranja novih suradničkih projekata s dijasporom.

U sklopu ovog programskog paketa financirano je 23 projekta iz svih znanstvenih područja te svaki projekt ima suvoditelja iz hrvatske znanstvene dijaspore. Sudionicima svečanosti će se predstaviti voditelji projekata koji će ukratko prikazati svoje projekte u vremenu od 12 do 15 sati.
Na kraju svečanog programa uslijedit će glazbena točka i prigodni domjenak.

Vidi više: Program

Posrijedi je Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori Znanstvena suradnja“. Svrha Programa je prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva uz suradnju znanstvenika iz Republike Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori. Suradnja se ostvaruje na način da je znanstvenik iz Republike Hrvatske voditelj projekta, a znanstvenik iz dijaspore suvoditelj. 

Kako bi mogao biti suvoditelj, znanstvenik iz dijaspore treba imati hrvatsko državljanstvo ili dokaz o nacionalnosti te biti zaposlen na znanstvenoj organizaciji u inozemstvu. Natječajnom procedurom Programa „Znanstvena suradnja“ predviđena je provedba znanstveno-istraživačkih projekata u svim znanstvenim područjima u trajanju najdulje do 31. V. 2023. godine te zapošljavanje najmanje dvaju mladih znanstvenika po projektu od kojih jedan mora biti doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere.

Zaposleni mladi znanstvenici mogu biti iz Republike Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se na matičnoj ustanovi provedbe projekta u Republici Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti (do šest mjeseci) na ustanove ili laboratorije suvoditelja projekta u inozemstvo.

Programom se financira provođenje znanstvenog istraživanja, nabava opreme, ukupan trošak plaća mladih znanstvenika, mobilnost i neizravni troškovi. Ukupan iznos financiranja je od 1.000.000,00 HRK do 2.000.000,00 HRK po projektu, a natječajem – koji je zatvoren 28. 2. 2019. – su odabrana 23 projekta koji će biti predstavljeni u ponedjeljak 9. prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika.    

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite Hrvatskoj zakladi za znanost na adresu elektroničke pošte: znanstvena.suradnja@hrzz.hr.
Više -  Hrvatske zaklade za znanost (https://www.hrzz.hr/default.aspx?id=7).

Svečano predstavljanje Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori “Znanstvena suradnja” Dvorana Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb 9. 12. 2019.
12:00 – 13:00
Uvodni govori:
 Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika
 Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
 Don Markušić, predsjednik Association of Croatian American Professionals (ACAP), podružnice Zagreb
 Mario Škarica, MD, predstavnik Association of Croatian American Professionals (ACAP)
 Dr. sc. Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost
13:00 – 14:00
Predstavljanje financiranih projekata
14:00 – 15:00

Domjenak








No comments: