Wednesday 4 November 2015

Muzeji Ivana Meštrovića – Zamolba za donaciju


MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA
Šetalište Ivana Meštrovića 46
HR-21000 Split
T: 021 340 800 F: 021 340 810


Split, 3.11.2015.
Ur. broj: ST- 7-01-27/15


PREDMET: Zamolba za pomoć pri prikupljanju sredstava za otkup


Poštovani,

Obraćam Vam se molbom za pomoć u prikupljanju sredstva za otkup djela Ivana Meštrovića, budući da se Muzeji Ivana Meštrovića, jedna od značajnijih muzejskih ustanova u Republici Hrvatskoj, trenutno nalaze pred jednim od najvećih izazova od svoga osnutka.

Jedan od najznačajnijih hrvatski umjetnika koji je svoj trag ostavio i u svjetskoj povijesti umjetnosti, Ivan Meštrović, svojom je Darovnicom iz 1952. godine svoje četiri nekretnine i određeni broj umjetnina ostavio na korištenje i upravljanje hrvatskom narodu. Zakonom o muzejima osnovana je najprije Fundacija Ivana Meštrovića koja je 2007. godine preimenovana u Muzeje Ivana Meštrovića.
Danas su Muzeji krovna i ključna ustanova u zaštiti i promociji  baštine velikoga umjetnika.

U pohrani Muzeja Ivana Meštrovića, nalazi se i određeni broj djela koja su u vlasništvu Meštrovićevih nasljednika, koji su prema zakonu, ukoliko se odluče za prodaju nekog od djela u svome vlasništvu, dužni najprije predmetno djelo ponuditi državi. Do sada je Republika Hrvatska neka djela otkupila, kad su to dopuštale proračunske mogućnosti, međutim, neka Meštrovićeva djela su jednako tako nepovratno izgubljena za nas jer su prodana na aukcijama privatnim kupcima.

Trenutno jedan od nasljednika Ivana Meštrovića, pritisnut ovrhama koje su dosegnule poprilične razmjere, prodaje nekoliko djela i to:


-          Velika Pieta, 250x158x115 cm , Rim 1942 – 1943., gips (inv. br. pohrane 19/71)
-           Djelo ima status prioritetnog otkupa - jedini izvorni gips koji se nalazi u Hrvatskoj, a po kojemu je načinjen mramor koji se nalazi u SAD-u (Church of Sacred Heart, University of Notre Dame, Indiana, te brončani odljev u Vatikanskom muzeju).
-          Ponuđena cijena 2.300.000,00 kn
-         



-          Anđeo navještenja (Anđeo Gabrijel), reljef, Zagreb, 1931.-1932 (?). gips, 215x67x5 cm, inv. br. pohr. 16/29
Reljef je realiziran kao dio arhitektonske plastike za unutrašnjost crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama te je predložak za inačicu u kamenu muljici.  Dio je dvodijelne kompozicije Navještenje,  koju čine anđeo Gabrijel i Djevica Marija. Sličnost nalazimo s anđelom prikazanim na reljefu Blagovijest u crkvi sv. Križa u Crikvinama – Kaštilcu.
S obzirom da je ovo djelo jedino izvorno djelo u gipsu, ima I. kategoriju prioriteta za otkup.
-          Ponuđena cijena 114.000,00 kn





-          U očaju, visoki reljef, Zagreb, 1927., gips, 120x80x12 cm, inv. br. pohr. 16/34
Djelo pripada Meštrovićevu zagrebačkom razdoblju, a inspirirano je likom majke. Kompozicijsko rješenje teme ostvareno je sažimanjem ploha i linija u cjelinu čvrstog obrisa. Snažnoj ekspresiji koja izbija iz položaja i govora tijela žene suprotstavljeno je gotovo idealizirano lice. Tradicijska nošnja drniškoga kraja u koju je žena obučena, kao i rubac koji nosi na glavi, podcrtava umjetnikovu zavičajnu pripadnost.
Djelo izvedeno u mramoru vlasništvo je Galerije Meštrović i dio je stalnog galerijskog postava. S obzirom da je ovo djelo jedino izvorno djelo u gipsu, ima I. kategoriju prioriteta za otkup.
-          Ponuđena cijena 228.000,00 kn
-         



-          Skica za okovanog Prometeja, Rim, 1946., gips, 65x20x20 cm, inv. br. pohr. 18/62
-          Djelo je nastalo za vrijeme Meštrovićeva egzila u Rimu 1946. godine. Iskustvo rata i proživljene patnje odredili su tadašnji umjetnikov skulptorski izraz. Djelo odiše izrazitom energičnošću  i jakom ekspresivnošću. Kiparsku snagu i izražajnost umjetnik crpi iz  Michelangelova djela.
-          Brončani odljev iz 1964. vlasništvo je Galerije Meštrović u Splitu i izložen je u stalnom galerijskom postavu. S obzirom na tu činjenicu ovo djelo ima II. kategoriju prioriteta djela za otkup.
-          Ponuđena cijena 114.000,00 kn
-         





-          Vaza, tamno patiniran gips, v. 67, Beč, 1905., MZP-222, u stalnom postavu Gliptoteke HAZU u Zagrebu
-          Djelo je Ivan Meštrović realizirao za vrijeme studentskih dana i jedna je od prvih realiziranih vaza, koje će kasnije nekoliko realizirati po narudžbi Karla Wittgensteina  te kasnije Kralja Aleksandra za vilu na Dedinju. Ovo djelo izdvaja se po svom kompozicijskom rješenju u kome vješto povezuje antičku formu vaze te rješenje vrata reljefnim frizom isprepletenih ljudskih tijela, koji svojom kompozicijom podsjećaju na Meštrovićevo remek djelo studentskih dana Zdenac Života. Odljev ovog djela u bronci vlasništvo je Muzeja Ivana Meštrovića – Galerije Meštrović u Splitu, stoga bi djelo imalo II. kategoriju prioriteta otkupa. Ovom prilikom važno je naglasiti da bi Muzeji Ivana Meštrovića, unatoč postojanju djela u čvrstom materijalu – bronci, trebali imati status sakupljača svih izvornih djela Ivana Meštrovića.
-          Ponuđena cijena 114.000,00 kn
-         




-          Studija ruke, gips, 71x59x35 cm, Split, 1906., MZP-219, u stalnom postavu
Gliptoteke HAZU u Zagrebu
-          Djelo pripada ranom razdoblju Meštrovićeva stvaranja vezano za njegovu simbolističku skulpturu odnosno razdoblje izrazitog utjecaja Augustea Rodina. Prema ranijim pisanim izvorima ovo djelo u gipsu bilo je u privatnom vlasništvu u Splitu, ali za sada nije potvrđeno je li se to djelo sačuvalo i gdje se ono nalazi. Stoga je moguće da je ovo jedino izvorno djelo u gipsu koje nikada nije lijevano u čvrstom materijalu. S obzirom na gore navedeno ovo djelo ima I. kategoriju prioriteta djela za otkup.
-          Ponuđena cijena 114.000,00 kn
-         



Ministarstvo kulture RH ulaže napore u nastojanju da prikupi potrebna sredstava za otkup, kao i sve ostale institucije koje bi mogle biti od pomoći, problem ne možemo sami riješiti budući da nam trenutna situacija u RH (tehnička vlada, predizborno razdoblje) ne omogućava prikupljanje sredstava iz državnog proračuna koja su potrebna za otkup u zadanom roku od 60 dana, zbog čega bi Muzeji Ivana Meštrovića, odnosno RH, mogli ostati bez ovih izuzetno važnih djela.

Slijedom svega naprijed navedenog molimo Vas da nam pomognete pronaći donatore za otkup predmetnih djela.

U očekivanju Vašeg odgovora ostajem s poštovanjem i srdačno Vas pozdravljam.



Sandra Grčić Budimir, v.d. ravnateljica











Galerija  Meštrović                                       Atelijer Meštrović                                     Crkva Presvetog Otkupitelja
HR- 21000 Split, Šetalište I. Meštrovića 46        HR- 10000 Zagreb, Mletačka 8                                 Otavice, HR- 22322 Ružić

T:+385( 0) 21 340 800, F: 021 340 810                            T:+385( 0) 1 485 1123, F: 01 485 1126        Gsm:+385 098 407 538

No comments: