Monday, 10 February 2014

Hrvatski Narodni Sabor BiH - Priopćenje za javnost

Hrvatski Narodni Sabor BiH


PREDSJEDNIŠTVO I GLAVNO VIJEĆE
Mostar, 8. 2. 2014.
Priopćenje za javnost
Rušilačke demonstracije u gradovima Federacije BiH proteklih dana pokazale su sve slabosti postojećega ustavnoga i pravnoga poretka u BiH. Tijek kao i posljedice događaja nepogrješivo ukazuju na to da određene grupe i politički krugovi zloupotrebljavaju opravdano nezadovoljstvo građana socijalnim i ekonomskim stanjem u državi i njihovo legitimno pravo da to nezadovoljstvo izraze i javnim prosvjedima. Činjenica da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije napadnuta ukazuje i na moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih protesta. A to je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH.
Paradoksalno je da najviši dužnosnici na razini države i F BiH u vrijeme eskalacije ovih događaja su se solidarizirali s „demonstrantima“ i situaciju objašnjavali umjesto da ju preveniraju i rješavaju.
Kako se nisu ispunila očekivanja organizatora da će se „ spontani bunt“ javiti i u većinskim hrvatskim područjima FBIH, svjedoci smo pokušaja izvoza „antibiroktratske revolucije“ što je najzornije pokazano u Mostaru i u Orašju. Bez obzira što odgovornost za postojeće socijalo i ekonomsko stanje sigurno dijelom snose i postojeće političke garniture u županijama, suštinski uzrok ovoga stanja je kontinuirano urušavanje i onakvoga nekoherentnoga ustavnoga poretka proizašloga iz Washingtonskoga i Daytonskoga ustava.
Posebno valja spomenuti nametnute ustavne i zakonske promjene od strane visokih predstavnika nakon 2000-te godine, a što je eskalirano uspostavom neustavne, nelegalne i nelegitimne vlasti u F BiH 2011.godine koja je najodgovornija za postojeće teško socijalno i ekonomsko stanje u F BiH. I umjesto da se oštrica bunta usmjeri k akterima ovoga projekta, oni zapravo manipuliraju dijelom protestanata da bi prikrili svoja nedjela.
Mi legalni i legitimni predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u HNS-u pozivamo građane koji su nam dali podršku na izborima da ne nasjedaju na provokacije i manipulacije, a izabrane i imenovane predstavnike da nastave djelovati u institucijama u skladu s postojećim ustavno pravnim poretkom dok ga ne izmijenimo na ustavan i demokratski način.
Posebno je to važno za hrvatski narod u ovom momentu kada Europski parlament u svojoj Rezoluciji ispravno detektirao osnovne uzroke nefunkcioniranja sustava BiH, i ukazao na moguće pravce rješenja.


Ured za informiranje

No comments: